Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid
Bezoek onze showroom
0
0
Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid

21 september 2021

Omgaan met artritis in het dagelijks leven

Op een latere leeftijd ervaren veel mensen een vorm van artritis in hun gewichten, wat ervoor zorgt dat eenvoudige bewegingen pijnlijk kunnen zijn. Dit ongemak kan van invloed zijn op de behendigheid, zitten, staan en de mobiliteit.

Het is daarom van groot belang voor de kwaliteit van leven om artritis niet de overhand te laten krijgen op uw dagelijkse bezigheden. Zo behoudt u een comfortabel niveau van onafhankelijkheid.

Hoewel veroudering in het niet al te verre verleden de kwaliteit van leven behoorlijk heeft aangetast, ondervinden we dit in de tegenwoordige tijd een stuk minder. Door alle technologieën en apparaten die tegenwoordig beschikbaar zijn, wordt het effect van veroudering beperkt. Hierdoor behoudt u veel meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

 

Wat is Artritis?

Artritis is een aandoening die veel mensen op hun latere leeftijd zullen ervaren. Artritis kenmerkt zich als gevoeligheid, stijfheid en zwelling in één of meerdere gewrichten. 

Artritis treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam het zachte weefsel in de gewrichten aanvalt. Dit leidt tot pijn en beperking in de bewegingen rond het aangetaste gewricht. 

Stijfheid kan optreden na het verrichten van zwaar werk of inspanning, maar kan ook het gevolg zijn van langdurig zitten. Artritis pijn kan worden aangevoeld als een branderig gevoel, maar ook als een doffe pijn. 

De meest voorkomende vormen van artritis zijn reumatoïde artritis (RA) en artrose.

 

Reumatoïde Artritis (RA) kan al op zeer jonge leeftijd beginnen, maar wordt vaak gediagnosticeerd tussen de dertig en zestig jaar. Reumatische artritis betekent reumatische gewrichtsontstekingen en zijn er meerdere gewrichten chronisch ontstoken. 

 

Artrose is één van de meest voorkomende oorzaken van lichamelijke beperkingen bij ouderen. Het kraakbeen is een vorm van vulling tussen de gewichten dat voorkomt dat botten tegen elkaar aanwrijven. Wanneer dit weefsel rafelig wordt of begint te slijten begint artrose. Mannen ontwikkelen voor hun 45ste meer artrose dan vrouwen, echter op de latere leeftijd zijn vrouwen degene die deze vorm van artritis vaker ontwikkelen.

 

Hoe om te gaan met Artritis?

Door regelmatige lichaamsbeweging houdt u de spieren rond de gewrichten sterk. Hierdoor kunnen de botten en/of gewrichten ontlast worden. Echter is artritis naast de lichaamsbewegingen ook te vertragen of te beheersen door:

  • Geen overgewicht te hebben, overgewicht zorgt ervoor dat er meer druk wordt uitgeoefend op de gewicht dragende gewrichten. Als voorbeeld zijn dit  heupen en knieën.
  • Gezond leven en een gezond voedingspatroon.
  • Uw bloedsuikerspiegel onder controle houden.
  • Twee keer per week vis eten, het liefst vette vis zoals; zalm, tonijn, makreel en sardines. Deze bevatten veel Omega-3, deze kunnen ontstekingen helpen verminderen. Mocht u liever geen vis eten? Dan zijn er ook plantaardige opties, zoals noten.
  • Gebruik een stressbal om de grip te verbeteren en de pijn te verlichten voor mensen met handartrose.
  • Een goede zithouding, zo worden de aangetaste gewrichten ontlast.

 

Invloed op het dagelijks leven

Een verzwakte grip door artritis kan ervoor zorgen dat mensen zich onveiliger voelen tijdens het lopen, dit kan komen doordat ze niet meer de zekerheid hebben om zich stevig vast te kunnen houden aan bijvoorbeeld stoelen of tafels. 

Ook wordt het dagelijks leven verder beperkt in huis in de keuken. Eenvoudige taken die eerder normaal waren om te doen, zijn nu een obstakel. Een verzwakte grip kan leiden tot het verlies van vertrouwen bij het uitvoeren van alledaagse taken, het is daarom belangrijk om een juiste hulpmiddelen te vinden ter ondersteuning. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Speciale blikopeners, die zorgen ervoor dat er met verminderde kracht toch eenvoudig blikken kan worden geopend.
  • Speciale fles- en potopener
  • Bestek met dikkere handvatten, zodat het bestek comfortabeler in de hand ligt.
  • Drinkbekers met twee handvatten, zodat het gewicht verdeeld wordt.

 

Makkelijker opstaan

Als er moeite is met het opstaan vanuit een stoel, kan dit komen door stijfheid in de rug, zwakkere benen of/en een slechte balans. 

Als artritis in de been gewrichten zit, kan het zijn dat de benen te zwak zijn om het gewicht te dragen. Hierdoor kan het zijn dat een looprek of rollator nodig is om onafhankelijk te kunnen bewegen in huis. Een looprek of rollator ondersteund niet alleen bij het lopen, het zorgt ook voor ondersteuning tijdens het zitten of opstaan vanuit een stoel. Dit hulpmiddel neemt namelijk het gewicht van de benen weg en verplaats dit naar de armen en schouders.

Ondanks de inzet van een goed hulpmiddel, kan dit soms niet genoeg zijn om makkelijker op te staan. Overweeg dan om naar een sta-op stoel te kijken, dit zorgt ervoor dat het volledige lichaam wordt ondersteund bij het zitten en opstaan.

Pijn in de benen kan ook wijzen op overtollig vocht in de beenaders, het is daarom altijd raadzaam om de huisarts als eerste aanspreekpunt te gebruiken.

 

Mobiliteit en artritis

Mobiliteit en artritis gaan niet hand in hand samen, het is daarom vaak raadzaam om een juist hulpmiddel aan te schaffen om ondersteuning te bieden tijdens het lopen of staan. 

Een rollator kopen is vaak raadzaam, doordat dit meer stabiliteit en zekerheid geeft tijdens het lopen of staan. Ook is het handig om wandbeugels te kopen en goed te plaatsen, hierdoor wordt bijvoorbeeld het traplopen beter ondersteund. 

 

Samenvatting

De hulpmiddelen die we vandaag de dag kennen, vermindert de invloed van artritis op de dagelijkse activiteiten. Hierdoor blijft u langer zelfstandig in en om het huis. Is het zitten en opstaan nog steeds moeilijk, ondanks het aanschaffen van een looprek of rollator? Kijkt u dan eens naar een sta-op stoel.

Als artritis voor veel ongemak zorgt, of dat dit de alledaagse activiteiten belemmerd. Neemt u dan eens contact op met een ergotherapeut uit uw regio. Zij zullen u adviseren over aanpassingen in en rond het huis en denken met u mee om praktische problemen op te lossen.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »