Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid
Bezoek onze showroom
0
0
Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid

Door Gillian, 18 oktober 2022

Wordt een rollator vergoed? Alles wat u moet weten

Bij het aanschaffen van een rollator komen soms veel vragen naar boven, denk hierbij aan een vergoeding van een rollator en of de kosten van een rollator aftrekbaar zijn op uw belastingaangifte. Om het voor u makkelijk te maken hebben we een eenvoudig bericht getypt, waarin alle mogelijke vergoedingen worden meegenomen bij het aanschaffen van een rollator.

Inhoudsopgave

  1. Basisverzekering: rollator vergoeding?
  2. Aanvullende verzekering: rollator vergoeding?
  3. Belastingdienst: is de aanschaf van een rollator aftrekbaar?
  4. Aangepaste rollator: wordt een Parkinson rollator vergoed?
  5. Tips voor het kopen van uw eerste rollator

1. Basisverzekering: rollator vergoeding?

Sinds 2013 is de rollator uit de basisverzekering gehaald, hierdoor is een vergoeding niet meer mogelijk vanuit de basisverzekering. Naast de rollator zijn ook de 'eenvoudige' loophulpmiddelen uit de basisverzekering gehaald, een eenvoudig loophulpmiddel zijn bijvoorbeeld krukken of een looprek.

2. Aanvullende verzekering: rollator vergoeding?

Dit is geheel afhankelijk van de verzekeraar, sommige verzekeraars bieden een optie aan voor een aanvullende verzekering waarin een rollator (deels) wordt vergoed. Als we bijvoorbeeld kijken naar de zorgverzekeraar DSW, biedt deze drie soorten aanvullende verzekeringen aan waarin een rollator (deels) wordt vergoed.

PakketVergoeding
AV-Compact50% vergoeding van de aanschafkosten, tot maximaal €40,- per 5 kalenderjaren
AV-Standaard50% vergoeding van de aanschafkosten, tot maximaal €40,- per 5 kalenderjaren
AV-Top100% vergoeding van de aanschafkosten, tot maximaal € 80,- per 5 kalenderjaren.


Bovenstaande gegevens in de tabel zijn van het verzekeringsjaar 2022. Deze zijn terug te vinden op de volgende link: klik hier. Neem altijd contact op met uw eigen zorgverzekeraar voor de eventuele vergoeding vanuit een aanvullende verzekering voor de aanschaf van een rollator, niet elke zorgverzekaar biedt deze mogelijkheid aan.

3. Belastingdienst: Is de aanschaf van een rollator aftrekbaar?

Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht met alle hulpmiddelen en behandelingen, welke niet aftrekbaar zijn op uw belastingaangifte. Op deze pagina is onder andere terug te vinden dat een rollator en andere "eenvoudige" loophulpmiddelen niet aftrekbaar zijn. Wilt u het gehele overzicht zien? Klik hier.

4. Aangepaste rollator: Wordt een Parkinson rollator vergoed?

In tegenstelling tot een standaard rollator, wordt bijvoorbeeld een Parkinson rollator wel vergoed vanuit de basisverzekering. Uw persoonlijke situatie bepaalt of u wel of niet recht heeft op een vergoeding voor een aangepaste rollator, naast uw persoonlijke situatie is ook de voorwaarde dat een eenvoudige rollator niet voldoet. 

Bij het starten van dit traject zal er eerst een medische diagnose moeten worden opgemaakt door uw arts of de specialist die u behandelt, zoals een fysiotherapeut of ergotherapeut. Bij een aantal verzekeraars is de eis dat dit type rollator bij een gecontracteerde leverancier wordt aangeschaft, voor een 100% vergoeding. Wilt u liever niet met de gecontracteerde leverancier werken, heeft u vaak de mogelijkheid om de rollator aan te schaffen bij de leverancier die u wilt. Hiervoor geldt wel dat de vergoedingspercentage lager is, meestal is dit rond de 70%. Na het opvragen van een offerte en deze te hebben ingestuurd naar uw zorgverzekeraar samen met uw medische diagnose, wordt er een bepaalt of u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering.

5. Tips voor het kopen van uw eerste rollator

Heeft u nog nooit met een rollator gelopen en weet u niet waar u moet beginnen bij het uitzoeken, dan hebben wij een aantal tips voor u. Dit zorgt ervoor dat de zoektocht makkelijker voor u wordt, aangezien er heel veel soorten rollators te koop zijn.

  • Maak voor uzelf een overzicht waar een rollator u bij moet ondersteunen, is dit enkel voor in huis. Dan kunt u bijvoorbeeld kijken naar een binnen-rollator. Deze hebben een korte draaicirkel, en hebben een hoog dienblad.

  • Het is niet altijd nodig om de duurste rollator te kopen, aangezien de standaardmodellen vaak prima aan uw eerste verwachtingen voldoen.

  • Kom langs in onze winkel in Houten of neem telefonisch contact op om persoonlijk advies te krijgen. Onze adviseurs helpen u graag verder bij het uitkiezen van de juiste rollator.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »