Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid
Bezoek onze showroom
0
0
Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid

Door Gillian, 8 oktober 2022

Welke vormen heeft MS?

Een ieder met MS ervaart andere klachten dan een lotgenoot, waarbij er ook meerdere vormen van MS is. In totaal zijn er vier (4) verschillende vormen van MS, elke vorm kent daarbij een eigen ziektebeeld. De vier vormen die er zijn;

  • Primair progressieve MS (PPMS)
  • Secundair progressieve MS (SPMS)
  • Clinically Isolated Syndrome (CIS)
  • Relapsing Remitting MS (RRMS)

Onderstaand zullen we de vier vormen verder uitlichten met het daarbij horende ziektebeeld.

Primair progressieve MS (PPMS)

De primair progressieve vorm van MS wordt over het algemeen gediagnoseerd bij mensen die op latere leeftijd MS krijgen. Moeite hebben met lopen en problemen met coördinatie zijn vaak de eerste klachten bij deze vorm. Naast deze klachten zijn er ook vaak problemen met de blaas en darmen. Bij primair progressieve vorm van MS zullen de klachten geleidelijk verergeren.

Secundaire progressieve MS (SPMS)

In tegenstelling tot de Relapsing Remitting-vorm van MS blijft bij de secundair progressieve vorm de aanvallen weg. Het is wel zo dat de klachten toe zullen nemen en het herstel hiervan is niet volledig. Hoe snel de klachten zullen verergeren is niet te voorspellen, er wordt veel onderzoek gedaan of de leeftijd invloed heeft op deze vorm van MS. 

Clinically Isolated Syndrome (CIS)

Bij het Clinically isolated syndrome vindt er één keer een aanval plaats. Echter kan er nog niet direct een diagnose van MS worden gesteld, de arts zal hiervoor eerst meer onderzoek moeten doen. Dit vindt plaats doormiddel van een MRI-scan, waarna de arts kan beoordelen of MS zich ontwikkeld heeft. Ook al zijn er geen andere (merkbare) klachten, kan deze diagnose doormiddel van een MRI-scan worden vastgesteld. Van een ieder die een CIS heeft gehad, zal er bij 30 tot 70 procent de diagnose MS worden vastgesteld. Het gaat hierbij dan vaak om de Relapsin Remitting vorm van MS.

Relapsing Remitting MS (RRMS)

De meest voorkomende vorm van MS is Relasping Remitting, aanvallen en herstel wisselen elkaar in periodes af bij deze vorm. Of iemand de RRMS vorm heeft, kan pas na een aantal jaar worden bepaald. Bij circa 65 procent van de mensen met de Relapsing Remitting vorm zal deze binnen 20 jaar overgaan op de secundair progressieve vorm van MS, waar we het eerder over hebben gehad in dit bericht. Bij de overige 35 procent geldt er geen wisseling in vorm van MS, zij krijgen minder last van aanvallen. Echter zullen we klachten behouden blijven en nemen deze niet of nauwelijks in ernst toe.

Bij een gedeelte van de mensen met RRMS verloopt het ziektebeeld heel rustig, zij zullen over het algemeen weinig aanvallen krijgen. In sommige gevallen kan tussen de ene en de andere aanval ruim 10 jaar tussen zitten. 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »