Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid
Bezoek onze showroom
0
0
Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug
28 dagen retourbeleid

Door Gillian, 4 oktober 2022

Onderhoud aan een rolstoel?

Het hebben van een rolstoel kan betekenen dat u er altijd op moet kunnen vertrouwen, vooral als u hem elke dag gebruikt. Het onderhoud van een rolstoel is zo belangrijk omdat het zorgt voor het nodige comfort dat u nodig hebt tijdens het gebruik. Bovendien, als je eenmaal een rolstoel hebt, wil je er zeker van zijn dat de rolstoel zo lang mogelijk meegaat. Daarom hebben we ons in onze laatste gids gericht op het onderhoud van uw rolstoel.

Om je te helpen, hebben we een checklist voor rolstoelonderhoud gemaakt die alle basisvoorwaarden dekt voor een perfect onderhouden rolstoel in de komende jaren.

Hoe vaak moet je je rolstoel controleren?

Zoals gezegd, is het onderhoud van een rolstoel van vitaal belang voor zowel de duurzaamheid als het gebruikscomfort. Daarom is het noodzakelijk om een routinecontrole van uw rolstoel te houden om het meeste uit uw geld te halen. De frequentie en grondigheid van de controles zullen afhangen van het model en het gebruik van uw rolstoel. Bovendien zullen bepaalde functies van een rolstoel zichtbaar meer slijtage vertonen dan andere.

Als mobiliteitsexperts zouden wij een maandelijkse controle van de bandenspanning sterk aanbevelen. Ook de remmen moeten worden gecontroleerd om problemen met de remmen, die een ongeluk kunnen veroorzaken, te voorkomen. Net als bij een auto is een jaarlijkse controle door een erkende leverancier van rolstoelen aan te bevelen. Dit kan u alleen maar ten goede komen, omdat de rolstoel dan zijn volledige capaciteit en levensduur kan benutten.

De checklist voor het onderhoud van een rolstoel

- Voorwielen

De voorwielen van een handbewogen rolstoel zijn zeer belangrijk voor een vlotte verplaatsing van A naar B. Omdat ze zorgen voor soepelere manoeuvres, is het van vitaal belang dat ze soepel bewegen. Om te voorkomen dat de wielen blokkeren en ongelijkmatig slijten, moeten de voorwielen worden gewassen om vuil te verwijderen dat de rotatie zou kunnen blokkeren. Bovendien is het raadzaam het midden van de wielen in te vetten om roestvorming te voorkomen.

- Achterbanden (luchtbanden)

Het belangrijkste punt op de onderhoudslijst van uw rolstoel zijn natuurlijk de achterbanden. Dit omvat zowel de binnenbanden als de band zelf. Zoals we al hebben gezegd, is de juiste bandenspanning van groot belang voor een soepele rit en een gelijkmatige slijtage van het bandoppervlak. In de meeste gevallen staat de aanbevolen bandenspanning op de wand van de band gedrukt.

Als je een rolstoelband op dezelfde manier bekijkt als een band op een fiets, wil je een gelijkmatige grip rond het hele wiel zien en geen vlakke plekken door hard remmen. Als de band zijn profiel heeft verloren, moet hij worden vervangen, want dat betekent dat hij bijna tot aan de binnenband is doorgebroken. 

- Quick-release achterwielen

Tegenwoordig hebben veel rolstoelen afneembare achterwielen, doormiddel van een druk op de knop haalt u eenvoudig de wielen van een rolstoel af. Om dit zo soepel mogelijk te laten gaan, raden wij aan om de as van het achterwiel maandelijks een keer 'licht' in te vetten. Hierdoor blijft het proces om de rolstoel, klein en makkelijk in de auto te krijgen soepel gaan.

- Remmen

Bij het beoordelen van de staat van de remmen wordt aanbevolen dat de meest frequente gebruiker de test uitvoert, omdat hij weet hoe de remprocedure moet aanvoelen. Het is zeer belangrijk dat u snel handelt zodra u voelt dat uw remmen hun gevoel verliezen.

Nat wegdek en andere gladde oppervlakken kunnen ervoor zorgen dat gebruikte remmen minder goed presteren; daarom raden wij aan ze op een onberispelijk niveau te houden.

- Het frame en de voetsteunen

Het frame van uw rolstoel is natuurlijk erg belangrijk. Om roestvorming door opslag en regen te voorkomen, raden wij aan het frame tweemaandelijks schoon te maken en te smeren om de onderdelen in topconditie te houden.

Na verloop van tijd kunnen schroeven los gaan zitten door weersveranderingen, hierdoor gaan onderdelen schokken. Met behulp van een schroevendraaier of alan-sleutel, raden wij aan om maandelijks de vastheid van het gehele frame te controleren, inclusief de voetsteunen.

Rolstoel Service en Reparaties

Bij Zonfo hebben we een service- en reparatieteam dat gespecialiseerd is in het goed onderhouden van rolstoelen voor een lange levensduur. Hierdoor kunnen onze klanten met een gerust hart een rolstoel kopen via onze website of in onze showroom.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »