Verkeersregels scootmobiel

Verkeersregels scootmobiel

minuten lezen
Wat zijn de verkeersregels als scootmobielgebruiker en waar moet u met name op letten? Gelden er voor u dezelfde regels als een fietser of voetganger? Wij leggen het u graag uit in dit bericht.

Als scootmobielgebruiker heeft u ook te maken met verkeersregels, net als elke andere weggebruiker. Het is daarom handig om een aantal van de belangrijkste verkeersregels aan u voor te lichten, alvorens u met de scootmobiel buiten op pad gaat. Dit zorgt voor een betere verkeersveiligheid, voor u en voor de medeweggebruikers.

Een aantal handige tips om mee te beginnen:

#1: Als u op de stoep rijdt, doet u zich voor als een voetganger

#2: Ook als u op de stoel rijdt bent u een verkeersdeelnemer

#3: U kunt op de website van Veilig Verkeer Nederland een korte of uitgebreide opfriscursus doen, deze kunt u doen via de volgende link: Opfriscursus VVN

 

Waar mag u rijden met een scootmobiel? 

U mag met een scootmobiel rijden op de stoep, fietspad en op de rijbaan. Als u op de stoep rijdt, volgt u de regels van de voetgangers en heeft u een maximale snelheid van 6 km/u. Rijdt u met de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan? Dan bent u een bestuurder.

Kies altijd voor de meest veilige en comfortabele plek op de weg. Het is namelijk van belang dat u mee kunt gaan met het verkeer. Rijdt u op een fietspad? Dan is het voor u en voor de medeweggebruikers het veiligst en het prettigst als u tussen de 12 en 15 km/u rijdt. 

Verboden voor bromfietsen?

Sommige regels kunnen best verwarrend zijn, waarbij we soms wel eens de vraag krijgen of een scootmobielgebruiker zich moet houden aan de regels van een bromfietser. Als voorbeeld hebben we het bord: 'verboden voor bromfietsen', mag u als scootmobielgebruiker hier in rijden? Het antwoord is ja, u mag met uw scootmobiel over deze weg rijden.

Voorbeeld van het verkeersbord: C13

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0