WMO aanvragen

WMO aanvragen

minuten lezen
U wilt u een WMO aanvraag indienen bij uw gemeente, maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk?

Het aanvragen van een WMO is voor veel mensen geheel nieuw, waarbij veel mensen niet weten hoe dit precies werkt. Om u te begeleiden in het aanvragen van een WMO, hebben wij een stappenplan uitgeschreven. Op deze wijze weet u, waar u ongeveer aan toe bent in het aanvraag proces.

 1. Maak een melding bij het WMO-loket

  Via het loket bij uw gemeente, maakt u een melding voor hulp en ondersteuning. Tegenwoordig is het ook mogelijk bij de meeste gemeenten om uw WMO-aanvraag online in te vullen.  

 2. Gesprek met de gemeente

  De gemeente gaat uw persoonlijke situatie nader bekijken, waarbij er gekeken wordt welke problemen u ondervindt en hoe deze problemen op te lossen zijn. De gemeente zal ook kijken in hoeverre uw familie of naasten ondersteuning kunnen bieden bij de problemen die u ondervindt. Vervolgens zal er binnen een tijdsbestek van maximaal zes weken een verslag worden gemaakt van het gesprek dat heeft plaats gevonden. 

 3. Voorstel van de gemeente

  In het verslag dat is gemaakt na aanleiding van het gesprek, zal er een voorstel staan met verdere stappen die genomen zullen worden. Hier zal bijvoorbeeld het aanbieden van algemene- of maatwerk voorziening(en) staan. Bent u het eens met het voorstel? Onderteken deze vervolgens en stuur deze terug naar uw gemeente. Het kan ook zijn dat u het niet eens bent met het voorstel, onderteken in dit geval het voorstel niet. Schrijf uw reden op, waarom u het er niet mee eens bent en stuur het niet ondergetekend terug. De gemeente zal vervolgens binnen 14 dagen een beslissing nemen over het teruggestuurde voorstel.

 4. Hulp in natura of Persoonsgebonden Budget (PGB)?

  U heeft vaak een keuze hoe u de ondersteuning wilt ontvangen, waarbij u de keuze heeft uit 'Hulp in natura' of een 'Persoonsgebonden budget'. Het verschil tussen deze twee is dat bij hulp in natura er een voorziening beschikbaar wordt gesteld vanuit de gemeente. Bij een PGB heeft u de regie over een voorziening zelf in handen, waarbij er een budget wordt vrijgesteld door de gemeente. Welke vorm u ook kiest, voor de WMO betaald u over het algemeen altijd een eigen bijdrage.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0